Generalforsamling udskudt!

Den årlige generalforsamling for Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Forening kan desværre ikke afholdes i 1. kvartal af 2021 på grund af Covid19-restriktionerne.

Generalforsamlingen med efterfølgende foredrag af Bettina Castenskiold von Benzon og Per Corneliussen om Benzon-slægten og dens relationer til Dalum udsættes derfor til tirsdag den 26. oktober kl. 19.00 i Dalum Kirkes Anneks.

Den udsendte dagsorden vil være gældende for den udsatte generalforsamling – dog vil alle betalende medlemmer få Årsskrift 2020 omdelt i nærmeste fremtid.

 I samme forbindelse udsættes det annoncerede fællesmøde den 15. april kl. 10-12 om Knud den Hellige og Odense ved fhv. stadsarkivar Jørgen Thomsen til torsdag den 28. oktober kl. 10-12 i Dalum Kirkes Anneks.

 

EKSTRA foredrag af Thomas Kaarsted 5.november 10-12

Torsdagsmøde 5.november kl 10-12
For at give plads til endnu flere har Thomas Kaarsted tilbudt at holde endnu et foredrag om sin bog “Steder tiden har glemt”. Det finder sted torsdag 5. november kl 10.

BEMÆRK: Grundet forholdsreglerne i forbindelse med Covid19 er der begrænsede pladser og der serveres ikke pt. kaffe og brød – men en danskvand.

Tilmelding sker ved køb af billet á 40 kr. stykket (max. 2 per person) og på Dalum Kirkes kontor fra fredag den 9/10 kl. 12-14. Der tages imod kontanter og Mobilepay

Skal Dalum og Fruens Bøge have en plads i kriminallitteraturen? Hvordan er det som spændingsforfatter og gammel Odense dreng at bruge barndommens kvarter som ramme? Må man blande opdigtede og rigtige forbrydelser sammen? Og hvad kan det gamle og nye Odense i kriminalromaner? Hør gamle historier og få en snak med Thomas Kaarsted om hans roman ”Steder tiden har glemt.” Romanen foregår blandt andet i Fruen Bøge Skov, det forhenværende Fyns Tivoli, den nedlagte Imperial Bio på Dalumvej og en masse nutidige steder.

Thomas Kaarsted (f. 1968 og vokset op i Dalum) udgav i forsommeren 2020 sin debutroman. Det er en kriminalroman som foregår i Odense, og tager afsæt i forfatterens egen opvækst i, hvad han kalder ”Det gamle Odense”.

Arkivet er lukket…

D. 12. marts 2020

Meddelelse til medlemmerne i Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Forening
På grund af regeringens udmeldinger i går aftes har vi besluttet at holde arkivet lukket indtil efter videre.
Vi kan stadig kontaktes på tlf. 20 28 41 59 eller mail
Med venlig hilsen
Arkivmedarbejderne

Generalforsamling

Generalforsamling og foredrag om de fynske herregårdes historie tirsdag 25.februar 2020

Dalum Hjallese Lokalhistoriske forening afholder Ordinær generalforsamling tirsdag 25.februar 2020 kl. 19:00 i Dalum Kirkes Anneks.

Generalforsamlingen begynder kl. 19 og slutter ca. kl. 20. Foreningens medlemmer får ved mødets afslutning udleveret det nye og fyldige Årsskrift 2019. Årsskriftet kan fås ved at indmelde sig i foreningen i forbindelse med mødet.

Efter generalforsamlingen er der igen i år et spændende foredrag, som er åbent for alle interesserede kl. ca. 20.15.

Museumsinspektør Ellen Warring, der er ansat ved Odense Bys Museer for Kulturarv, fortæller om de fynske herregårdes historie. Intet andet sted i Danmark ligger herregårdene så tæt som her på Fyn. Hvordan er de opstået? som borge, som gårde der har vokset sig store eller noget helt andet? Hvem kunne eje en herregård og hvad var adelens politiske rolle. Hvornår fik vi grevskaber og baronier? Netop i år er det 100 år siden at len og stamhus overgik til fri ejendom, hvad betød det for herregårdene og for familierne på godserne? Til dessert lidt om godset  Christiansdal og familien Benzon.

Der er fri adgang til foredraget – dog koster kaffen 20 kroner.

Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen

 Torsdag den 7. november kl. 10-12:

”Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen” ved lektor og forfatter Poul Duedahl, Ålborg Universitet

Denne formiddag handler om de menneskelige vildfarelsers historie, om eksperimenter der gik galt, kampe der blev tabt og ideer som ingen længere abonnerer på. Fortællinger, som kan være svære at få øje på, og som understreger den gamle sandhed om, at det som regel er sejrherren, der skriver historien. Tag med på en rejse tilbage til en eksotisk tid – 1800-tallet – og stift bekendtskab med den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia som skiftede køn og blev sæbefabrikant, en sort plantageslave som gik i land på Skagens Gren flere år efter slavetransporternes ophør – og andre af danmarkshistoriens fraklip. Hør om en tid, hvor samfundsordenen byggede på kadaverdisciplin og samfundsfjender blev tortureret, brændemærket og halshugget. En tid hvor sindssygdom blev pryglet væk, mens forbrydere blev isolationsfængslet til de blev gale for så at blive eksporteret til udlandet på en enkeltbillet. En tid med statsstøttet sørøveri og lakuner af lovløshed. Og en tid hvor enkelte lod sig hverve af en kyssekult, mens andre solgte deres sjæl til Djævelen.

Poul Duedahl er lektor ved Historiestudiet på Aalborg Universitet og forfatter til den anmelderroste bog ’Velkommen på bagsiden’, der udkom i efteråret 2018 og blev kåret til Årets Historiske Bog samt nomineret til Blixenprisen og Weekendavisens Litteraturpris.

Arrangement i forbindelse med Lokalarkivets 40 års jubilæum i år i samarbejde med Lokalhistorisk Forening og Dalum Bibliotek

Dalum-Hjallese Lokalarkiv fylder 40 år

Dalum-Hjallese Lokalarkiv fylder 40 år i 2019, og det fejrer vi på forskellig vis.

Torsdag d. 7. november 2019 kl. 10-12 i Dalum Kirkeanneks er arkivet medarrangør, når Poul Duedahl holder foredrag om sin senest udkomne bog, Velkommen på bagsiden – Danmarkshistorien på vrangen.

Herefter er der mulighed for at besøge Dalum Bibliotek, hvor arkivet har en billedudstilling i det store lokale på 1. sal torsdag, fredag og lørdag i bibliotekets åbningstid. Her vises en række før og nu billeder fra Dalum og Hjallese.

Om lørdagen kl. 13 i bibliotekets biograf vises desuden en film fra 2006, hvor arkivet havde arrangeret hestevognsture i Dalum-Hjallese, hvor arkivmedarbejdere fortalte om de steder, der blev passeret på turene.

Arkivernes Dag lørdag d. 9. november 2019 kl. 14 – 16 fejrer vi arkivets 40 års jubilæum ved en reception i arkivet, Bøgedalvænget 4 med ”bobler” og chips, mens der bliver mulighed for at se en billedudstilling og mindes nogle af de mange aktiviteter, arkivet har deltaget i gennem årene. På fjernsynet kan man desuden se de før og nu billeder, der udstilles på Dalum Bibliotek i anledning af Arkivernes Dag.

Vi håber, rigtig mange vil lægge vejen forbi og mindes ”gamle dage” og få en arkivsnak.