Velodromen i Fruens Bøge


Cykelbanen og kaffebaren i Fruens Bøge
På fotoet ses Velodromen som den så ud i 1896. Cykelbanen blev grundlagt i maj 1894. Men det var en jordbane. Billedet her er fra åbningsløbet 2. pinsedag den 25. maj, hvor man kunne præsentere en cementbane. Der var 3.000 tilskuere tilstede. Der blev spillet for 3.000 kr i totalisatoren, så hver tilskuer har måske spillet for 1 kr.? Det var jo også mange penge dengang. Cykelbanens helte var de lokale brødre Thorvald og Peter Ellegaard som var født i Fangel. Thorvald var aktiv i 31 år og vandt seks verdensmesterskaber og tre europamesterskaber samt et hav af andre løb. Han vandt i alt 925 løb og kørte på 153 baner verden over. Tilskuerkorden på Velodromen blev sat i august 1896 med 4.500 mennesker. Det sidste løb på Velodromen blev kørt i august 1910.
Bag cykelbanen kan man se Fruens Bøge Station. Stationen blev opført i 1876, hvor Svendborgbanen blev oprettet. Indtil 1885 blev stationen mest brugt som udflugtsmål, hvor folk skulle i skoven og gå tur eller besøge de forskellige etablissementer. Derfor var stationen kun åbent fra 1. april til 30. september.
I dag er Velodromen erstattet af en anden Velodrom. Den er også en udflugt værd. Her serveres både byens bedste kaffe og kage eller kolde drikke under hyggelige omgivelser. Den drives af Kåre Loll. Kåre startede Velodromen kaffebar i 2015. Den er netop blevet ombygget og åbnede 1. februar igen. Stedet vidner både om den gamle Velodrom og Fruens Bøge Station i gamle dage. Velodromen har åbent tirsdag til søndag kl. 10 til 18.